A jó olló 15-20+ éves befektetés. Tovább tart mint az okostelefonok, tovább, mint a nokia telefonok, tovább, mint a legtöbb autó vagy plazma TV.
A napi karbantartás rendkívül fontos. Japánban például minden éles szerszám, legyen az kés, kard, borotvapenge vagy olló, különleges tiszteletnek örvend, és a velük való érintkezés minden egyes alkalommal ritualisztikus (tudatos), soha nem rutinszerű.
Érdemes a karbantartást is egy napi rítus részeként végezni, így biztos, hogy nem felejtődik el, és 6 hónap múlva nem fogjuk az ollót dobálni, az asztalon nyitva hagyva heverni, esetleg mágnesre(!) nyomva tárolni és egyéb elképzelhetetlen tiszteletlenséget művelni vele.
1. Tárolás
Ha lehet, tároljuk az ollókat abban a dobozban, amiben érkeztek, fix pozícióban.
Fontos, hogy tárolás előtt alaposan tisztítsuk meg, és zárjuk össze. Ne tároljuk nedvesen, illetve koszosan! Mindenképpen tartsuk mágnestől távol!
2. Tisztítás
Nem túlzás, hogy minden egyes vágás után érdemes egy erre a célra használt törlőkendővel alaposan letörölni a pengéket. A nap végén győződjünk meg róla, hogy mindenütt szárazak a pengék, mielőtt elrakjuk (a dobozba!).
3. Olajozás
Legalább egyszer egy nap olajozzuk meg a pengéket. Az olajozás során egy filmréteg képződik, ami véd a baktériumoktól és a szalonokban használt kémiai anyagoktól és nyilván segít a tisztításban is, hiszen hiszen így könnyebb eltávolítani esetleges lerakódásokat. További előny, hogy csökkenti az elhasználódást és tovább marad éles az olló.
4. Feszességállítás
Ahány fodrászt kérdezünk, annyi véleményt hallunk arról, hogy mi az ideális feszesség. Ha az ollót vízszintesen tartjuk és az alsó szár "leesik", az ollló valúszínűleg túl laza; ilyenkor még a tökéletesen éles olló is húzza a hajat a csúsztatásnál, illetve begyűri a hajat, stb. Ha az olló túl szoros gyorsabban elmegy az él és nyilván nehéz vele vágni. Mi eladás előtt minden egyes Zen Master ollót ideális feszességre állítunk, ami a mi definíciónk szerint optimális teljesítményt jelent minden vágástechnikánál, a legkevesebb kompromisszummal az élek élettartalmát tekintve. És ezzel elérkeztünk az 5. tipphez:
5. Élezés
Alapvető különbség van a japán és német ollók élei között. A Zen Master ollók, a legtöbb japán ollóhoz hasonlóan konvex élekkel készülnek. Ezek az élek egyrész jóval élesebbek a német ollókra jellemző ferde, vagy nyesett éleknél, másrészt jóval finomabbak. A japán ollók élezése sokkal komplexebb, több szakértelmet és odafigyelést igényel. Gyakori hiba, hogy a német éleknél elfogadható technikával éleznek japán ollókat, és ezzel gyakorlatilag rendbehozhatatlanul tönkrevágják őket.
Azt javasoljuk, hogy a Zen Master ollókat csak az általunk képzett, illetve minősített élezőkkel éleztessék. Jelenleg keresünk Magyarországon, illetve közeli országokban megfelelő mestereket. Addigis a hozzánk küldött ollókat Japánban (ahol készülnek) és Ausztráliában, saját magunk, az eredeti japán technikával élezzük.
Fodrászolló karbantartás - alapok
2013.12.21. 11:05 fodrászolló
Szólj hozzá!
Címkék: fodrászat fodrászolló fodrászolló karbantartás fodrász rituálé zen master ollók olló élezés olló olajozás fodrászolló tisztitás feszesség állitás
A bejegyzés trackback címe:
https://fodraszollo.blog.hu/api/trackback/id/tr125703193
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
